Klassieke massage – oorsprong

Klassieke Massage - Praktijk SanderBanken Etten-Leur

Klassieke massage ofwel Zweedse massage is in de negentiende eeuw uitgevonden door de Zweed Per Henrik Link. Hij paste een westerse filosofie toe op de bestaande oosterse massagetechnieken. Hij gaf de oosterse massage dus een westers tintje. Het is een van de meest bekende massagevormen in de westerse wereld. Het is een vrij krachtige massage.
Bij de Zweedse massage wordt de massage gecombineerd met lichaamsoefeningen. Het doel hiervan is, om de spieren en gewrichten weer gezond te maken van mensen die last hebben van gezondheidsklachten.

De massage

Deze massage wordt uitgevoerd op een massagetafel. Er wordt vooral met de spiergroepen gewerkt. Klassieke massage kan zowel activerend als sederend (ontspannend) uitgevoerd worden. Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van olie, crème of lotion.

De klassieke massage bestaat uit zes massage-technieken:

  • Intermitterend drukken: is een techniek om de toestand van het weefsel te ervaren en afvoer van een teveel aan vocht in het weefsel.
  • Effleurages: de huid “wrijven” in lange rustige bewegingen om ontspanning te bewerkstelligen, of om in de huid een extra activiteit van de circulatie te vragen.
  • petrissage: knedingen. Rustige petrissages kunnen met name ontspannend werken; Stevige petrissages werken met name activerend.
  • frictioneren: is een techniek om de circulatie op een klein gebiedje stevig te activeren. Hierbij wordt meestal de duim of wijsvinger (kan ook middelvinger of eventueel elleboog) op de huid gezet waarbij in cirkels, of dwars op de spier of pees, kracht wordt uitgeoefend, maar de duim ten opzichte van de huid niet beweegt. Dit kan in eerste instantie de pijn doen verergeren, maar binnen enkele minuten hoort het pijngevoel te verminderen, of de druk van de vinger wordt minder sterk ervaren. Na het loslaten komt er een versterkte locale circulatie op gang waarbij herstel wordt bevordert. Onder deze werkwijze vallen ok huidtechnieken zoals huidverschuiven, huidrollen, huidplukken, huidkneden en huidrekken.
  • tapôtements: zijn kloppingen en/of vibraties. De tapôtements kunnen bij inactieve spieren ter activering worden gebruikt, of (indien mild toegepast) juist ter sedering (=ontspanning).

Effect

Klassieke Massage - Praktijk SanderBanken Etten-Leur

De masseur verwijderd tijdens de massage de afvalstoffen die vastzaten in uw spieren. Deze verlaten uw lichaam via de bloedbanen en de lymfe. U voelt de spanningen verdwijnen en er komt een gevoel van rust over u heen. Deze innerlijke rust is weer goed voor het herstel van het zelfgenezend vermogen van uw lichaam. Het werkt preventief voor het gezond houden van het lichaam en de geest.
Na de massage zult u zich gelukkiger voelen. Dit komt, omdat u tijdens de behandeling het hormoon endorfine aanmaakt. Alle energiebanen worden tijdens deze behandeling vrijgemaakt en u voelt de energie ook echt door uw lichaam stromen.

Wanneer Zweedse massage

Als u last hebt van pijn of blokkades, dan kan een masseur deze verlichten of wegnemen. Wanneer u ziek bent, dan kan deze massage uw ziekte niet verhelpen. Het kan worden gezien als een aanvulling op een geneeskundige behandeling.

Klassieke massage / Zweedse massage wordt in Praktijk SanderBanken uitsluitend binnen het kader van een therapeutisch behandelplan toegepast.

Call Now Button